Apple lanserer lossless og hires

Chief Moderator

Administrator
Staff member
Apple Music lanserer lossless og hires i juni. De vil også komme med det de kaller spatial audio med støttet for Dolby Atmos. Kostnaden blir den samme som i dag.

nedlasting (28).jpg

Apple med den største katalogen for hires?
Ifølge en pålitelig kilde er Apple Music den eneste strømmetjenesten som i årevis har samlet på ukomprimert 24 bit/96 KHz digitale mastere for all musikken som er opplastet til deres servere. I så fall sitter Apple på en stor katalog med hires filer som de nå kan lansere. De har åpenbart vært smarte og ventet på at båndbredden og tiden var moden for utrulling av hires filer.

Fra før av leverer Qobuz hirez på en del materiale foruten lossless i FLAC format. Spotify har i dag MP3 med 320 kbps, men har lansert at de kommer i det minste med lossless. Tidal har fokusert på MQA som har vist seg å være et lossy format som tilfører dither and støy og er ikke kildetro mot masteren slik de feilaktig har reklamert for. MQA er i tillegg proprietært og et forsøk på å låse brukere til et dyrere format uten at brukeren kan bestemme hva man vil betale for. Trist er det å se at hifi pressen har latt seg forføre og lure uten noe form for kritisk journalistikk. Det er god grunn til å styre unna både MQA og produkter som har MQA stempelet.

Trenger vi hires?
Om hires har noe for seg er diskutabelt ifølge studier. Grensen for hørbar bits går riktig ved ca. 20-21 bits og som er altså høyere enn CD formatet på 16 bits. Men da er det viktig å forstå at for å utnytte 20-21 bits så kreves det et eksepsjonelt lavt støynivå i rommet, noe man stort sett bare finner i dedikerte studioer. Evt. hodetelefoner med god støykontroll. Tilbakemeldinger på hires vs redbook forteller oss dog at mange opplever at hires låter en smulere mykere og lyttetretthet slår inn senere. Dette kan det absolutt være noe i. Så selv om ikke hires utgjør noe stor forskjell og blir blåbær sammenlignet med f.eks høyttalere og akustikk (de to store faktorene i et anlegg), så kan det altså ha litt for seg.
 
Last edited:
Top