Kan vi stole på TV selgere?

Chief Moderator

Administrator
Staff member
I disse dager pumpes det ut reklame for spesielt Samsung sin QLED teknologi. Man kan registrere også at det knapt selges OLED skjermer i de fysiske butikkene, men et stort utvalg av nettopp Samsung og QLED. Er dette tilfeldig?

Det er vanlig i bransjen at det inngås avtaler og at man får større avanser ved salg av enkelte merker og modeller. I tillegg har butikkene et ønske om å bli kvitt enkelte modeller og selgere vil overbevise kunder om å kjøpe disse.

Nylig overhørte jeg en selger i en stor kjede fortelle en kunde som spurte om OLED TVer at OLED burde han ikke velge til noe annet enn en mørk kjellerstue, og anbefalte han heller en Samsung QLED. Selv om det er riktig at en QLED har høyere nits og kan dermed vise bilder med mer lysstyrke når f.eks solen skinner på skjermen, så er det allikevel veldig sjelden at en OLED kommer noe dårligere ut på dette området til vanlig bruk. De aller fleste ser på TVen om ettermiddag/kveld. Foruten kanskje 1-2 sommermåneder hvis man ikke klarer å holde solen unna skjermen, så vil en OLED skjerm for de aller fleste gi mer enn god nok lysstyrke.

Noe som også var paradoksalt med selgerens uttalelse var at det sto utstilt en OLED skjerm fra Panasonic i butikken. Og til tross for veldig mye lys som er vanlig i slike butikken med mange spotter, så ga denne TVen overlegent det beste bilde og hadde et helt annet svartnivå, kontrast og fargegjengivels sammenlignet med alle andre skjermer som kjørte tilsvarende demomateriale.
Selv om ulike innstillinger ikke gir en rettferdig sammenligning med TVer i butikker, så stemmer det også godt med seriøse tester. OLED scorer høyest og vinner også blindtester. Men vi ser de knapt i butikkene. Dette kan skyldes lavere avanse og et ønsker om ikke selge slike TVer.

Moralen må være: Ikke stol blindt på verken reklame eller hva TV selgere hevder. Les heller seriøse tester og spør kompetente folk som ikke har økonomiske bindinger til merker.
Panasonic OLED 2019.jpg
 
Top