Rent kraftverk – Vera Audio P400/1000

Vera Audio har lansert sitt første produkt. P400/1000. En særdeles kraftig effektforsterker med ekstremt lav forvrengning. Dette er kort og godt rent kildevann med store kraftreserver.
P400 front side (Medium).jpg


En strømforsyning på heftige 3kW sørger for at P400/1000 leverer som navnet tilsier 400W i 8 ohm. Og det er i kontinuerlig drift. Brokobler man forsterkeren yter den mer enn det konservative navnet (1000) skulle tilsi. Da er det kontinuerlige 1200W i 8 ohm.

Den imponerer dog ikke bare med krefter, men har også utrolig lav forvrengning og støynivå. Noen nøkkeltall her er:
300W med maks 0,004% THD+N i 8 ohm
550W med maks 0,004% THD+N i 4 ohm
800W brokoblet med maks 0,004% THD+N i 8 ohm
Signal-to-noise ratio stereo: > 130dB
Signal-to-noise ratio brokoblet: > 132dB
CMRR: minimum 89dB

I motsetning til hva som er vanlig, så er forvrengningen faktisk enda noe lavere i brokoblet modus med P400/1000.

THD+N måling i stereo i 8 ohm:
THD plus N 1KHz 8 ohm.png


THD+N brokoblet i 8 ohm:
THD+N bridged into 8 Ohm load.png


Forsterkeren har også flere funksjoner å tilby på. Den har trigger inngang slik at det kan slås av og på fra en kilde med trigger utgang.
Gain justering for hver kanal i 3 dB step og med mute funksjon. Justeringen er ultrapresis og ligger innen 0,05 dB.
gain.png


Foruten broblingsmuligheten til en kanal, kan man også bruke denne funksjonen til i å biampe en høyttaler hvor f.eks to av høyttalerutgangene brukes til diskant/mellomtone og de andre to høyttalerutgangene brukes til woofer.
bridged.png


Funksjonen til P400/1000 overvåkes av en egen mikrokontroller som har en rekke funksjoner. Med ulike farger varsles klipping og andre feilsituasjoner.

P400 front background (Medium).jpg


For å håndtere den store effekten forsterkeren kan levere og sikre lang levetid på produktet har Vera Audio utviklet en ny kjøleløsning. Dette er en kombinasjon av passiv og aktiv kjøling som styres fra en intelligent styringsenhet som måler temperaturen flere steder i forsterkeren. Klasse D forsterkere utvikler også varme, men ikke på samme måte som tradisjonelle forsterkere siden de blir varme på flere steder enn bare utgangstransistorene. En tradisjonell heatsink er ikke nok når målet er å holde all intern elektronikk kjølig uansett belastning. Man har derfor utviklet en ny passiv kjøling som transporterer vekk varmen fra både over og underside av utgangstrinnene. Varmen fordeles ut til det massive 8 mm tykke aluminiumskabinettet. Dette alene sørger for en senking av temperaturen på 15 grader i forhold til andre forsterkere som bruker samme teknologi. Ved omgivelsestemperatur på 22 grader og drift under 300W effekt vil den passive kjølingen være tilstrekkelig og den aktive viftekjølingen være fullstendig inaktiv.

Den aktive kjølingen trer kun i kraft hvis forsterkeren presses maksimalt eller hvis den står på et unormalt varmt sted. På grunn av viftenes utrolig lave støy har man valgt å utnytte den aktive kjølingen til å øke levetiden til forsterkeren ved å kjøre viftene på laveste turtall hvis forsterkeren ikke skrus av. Etter 48 timer kontinuerlig drift starer viftene på 500RPM. Dette er kun 8 omdreininger i sekundet og genererer en støy på nesten utrolige 0dB SPL. En så lav hastighet lager ikke stor luftstrøm, men spesialdesignede luftkanaler dirigerer luften til de varmeste områdene og sørger for at ingen av forsterkerens interne komponenter blir utsatt for langvarig varmebelastning skulle forsterkeren aldri skrus av. Vera Audio har testet ut flere vifteløsninger og landet på Noctua som leverer de mest stillegående viftene på markedet i dag. De har en levetid på minst 15 år kontinuerlig drift.

Videre er viftene flytende montert i gummioppheng inne i lyddempende tuneller som er tunet for hindre resonans. Man må virkelig legge øret helt inntil vifteåpningen for å ha sjanse til å høre dem selv om de går på nærmere 1000RPM.

Vi vet at vifter tradisjonelt ikke er "godkjent" i Hi-Fi utstyr, men mener at med Vera Audio sin vifteteknologi og intelligente styringsmuligheter så er dette utelukkkende en fordel.

Kabinettet til P400/1000 holder høy kvalitet og er i børstet aluminium. Det har ingen overganger da den er frest ut fra en hel blokk av aluminium. Den har heller ingen synlige skruer (kun på undersiden). At forsterkeren med tykke aluminiums vegger noen gang kommer til å resonnere er nok utenkelig, men har allikevel for sikkerhets skyld blitt utstyrt med sorbothane føtter som er tunet til forsterkerens vekt.
P400 rear from side (Medium).jpg


Strømkabelen som følger med er solid, har kontakt som sitter meget godt og tverrsnitt på 3x1,5mm².

Med slike tall, funksjoner og eksklusivt kabinett skulle man tro at forsterkeren også fikk svært høy prislapp. Men P400/1000 koster pr dags kun 29 000 kr inkl mva. En utrolig gunstig pris for en slik forsterker etter vår mening.
Vi gjør at oppmerksom på at prisen muligens kommer etter hvert til å stige noe blant annet p.g.a. den lave kronekursen i dag.

Dimensjon på forsterkeren er:
29 x 38 x 8,2 cm (BxDxH)
Vekt: 9 kg

Den første testen av produktet kommer i Stereo+ om ikke lenge.

Pr. dags dato så foregår bestilling med faktura som sendes på epost. En betalingstjeneste på nettsiden vil komme senere.

https://www.lydogakustikk.no/produkt...ektforsterker/
info@lydogakustikk.no
 
Last edited:
Top